Lär känna lite Skävefolk

 

 

Christer och Pyttan Svensson

 Det är vägen som är mödan värd”

 När jag frågar Christer och Kristina, eller Pyttan som hon kallas, om vad för liv och verksamhet som skall bli i deras nya hem i St.Skedvi, blir jag översköljd av härliga kreativa drömmar, planer och idéer. De ser varandra i ögonen, tystnar för ett ögonblick, innan Christer vänder sig till mig och citerar Karin Boye: “Nog finns det mål och mening i vår färd -men det är vägen som är mödan värd”

 Pyttan och Christer är nyblivna Skedvibor. De håller som bäst på att göra sig hemmastadda på den nyligen inköpta gården i Yttersätra. Så värst mycket om bygden kände de inte till innan Christer började leverera surdegsbröd till den nyöppnade lilla saluhallen Visthusboden, i Kyrkbyn.

Pyttan är distriktssköterska i Falun och Christer bakar sitt surdegsbröd affärsmässigt, i bageriet i Svärdsjö, sedan tio år, och skall så fortsätta att göra tills det planerade bygget av ett bageri hemma i Yttersätra står klart.

 

Nu är inte surdegskultur den enda kultur som paret smakat på under åren. Det har jobbat med mången kreativ syssla: café och restaurang, konstprojekt och keramik, teater och musik och genom deras ögon riktigt lyser drömmarna fram om att i St.Skedvi kunna skapa något där flera av dessa bitar får förenas.

 

-Vi har likt dockor i en marionett-teater förts till St.Skedvi och här tycks allting falla på plats! säger Christer med ett varmt leende.

 

På tal om att förena och förenas så lät de, som ett startskott för livet i Skedvi, viga sig hemma på Presgårdens brokvist, mitt i flyttbestyren.

 -Vi har skiljt oss från varandra ett par gånger, men inte tidigare varit gifta!

säger de samstämmigt och skrattar.